Om Titanic

Titanic är kanske världens mest kända fartyg. Hon sjönk 1912 i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg. Titanic hade dubbla bottnar och femton skott (väggar) som kunde stängas vid fara. Med hjälp av dessa skulle Titanic kunna hålla sig flytande med fyra avdelningar vattenfyllda. En större skada än så ansågs inte möjlig.

Att resa 1:a, 2:a eller 3:e klass

Ombord fanns första, andra och tredje klass. Första klass var otroligt lyxigt inredd och en biljett till Amerika kunde där kosta över 100 000 kronor! Andra klass var fin den också medan tredje klass låg längst ner i båten i för och akter och var mycket enklare. De flesta människor ombord reste tredje klass.

Isvarningar

Titanic lämnade Southampton i England den 10 april 1912 på sin resa mot New York. Den 14 april fick man sex isvarningar på telegrafen. Klockan 23.40 upptäckte en utkik ett isberg rakt framför fartyget. Man försöker styra åt sidan men istället blev vinkeln mycket olycklig: isberget gjorde en skada på fartyget på hela 90 meter (av 270 meter), det var fem och en halv avdelning. Titanics konstruktör som var med på resan förklarade för kaptenen att när fem avdelningar vattenfylls så pressar de ner fören så djupt i vattnet att hela båten fylls med vatten. Båten skulle alltså sjunka.

Nödsignaler

Kaptenen gav order om att livbåtarna skulle göras i ordning och att passagerarna skulle ta på sig livbälten. Titanic hade plats i livbåtarna för 1178 personer, men på hennes första och enda resa fanns mer än tusen personer till ombord. Telegrafisterna började sända ut nödsignalen SOS så att båtar som fanns i närheten skulle styra till Titanic och rädda människor därifrån.

Förvirrade och yrvakna passagerare hade svårt att fatta vad som hänt. De ville inte lämna fartyget i små farliga livbåtar. Livbåt nummer sju med plats för 65 människor firades ner med bara 28 personer ombord. Livbåt nummer 1 med plats för 40 stycken rodde iväg med 12 personer. Men allt eftersom lutningen ökade och fören sjönk längre och längre ner i vattnet ville fler och fler lämna fartyget. Man upptäckte då att inga livbåtar fanns kvar ombord! Drygt 1000 människor fanns kvar på Titanic och de såg inga båtar i sikte som kunde hjälpa dem.

Titanic sjunker!

Klockan 02.20 sjönk Titanic med aktern nästan rätt upp i luften. De panikslagna människorna hamnade i vattnet. Livbältena hade räckt till alla men de dog snart iallafall därför att vattnet var så kallt. Bara tre stycken av de som hamnade i vattnet överlevde, de blev uppdragna i livbåtar.

Olyckor kan hända!

Beskedet om Titanickatastrofen spred sig sedan över världen och blev en chock för många, många människor. Titanic var en symbol för den moderna tekniken som man hade trott var ofelbar och skulle lösa många av mänsklighetens problem. Med Titanic lärde man sig att olyckor fortfarande kunde hända trots att tekniken var den allra senaste. Många böcker har skrivits och filmer har gjorts om Titanic. De senaste åren har man till och med gått ner på katastrofplatsen och plockat upp föremål därifrån. Det är hela 3,8 kilometer djupt där.

Fakta om Titanic

• Titanic beställdes den 31 juli 1908.
• Byggdes på varvet Harland and Wolff, Belfast, Irland.
• Sjösattes 31 maj 1911.
• Sjönk den 15 april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg i norra Atlanten.
• Längd 269,1 m Bredd 28,0 m Djupgående 10,5 m Deplacement 52 310 bruttoton.
• Höjd från skorsten till köl 54 m.
• Propellrar, de små 7 meter i diameter, den stora 9 meter i diameter.